środa, 27 maja 2015

Tarta z karmelizowanymi gruszkami

Nigdy nie przygotowywałam żadnego deseru z gruszkami, cóż za niedopatrzenie! Mam nadzieję, że dziś się zrehabilituję. Jednego jestem pewna - to nie moja ostatnia wariacja gruszkowa w sezonie :).

Składniki:
- 250g mąki
- 135g masła
- 1 jajko
- 1 łyżeczka cynamonu
- 100g cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 4 gruszki
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1/3 szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich
- woda
- 200g gorzkiej czekolady
- 150ml śmietany kremówki
- szczypta soli

Przygotowanie:
W misce ucieramy palcami mąkę i 100g masła. Następnie dodajemy szczyptę soli, cynamon, rozkłócone jajko, cukier waniliowy i drobno posiekane orzechy. Zagniatamy ciasto dolewając zimną wodę aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Następnie wkładamy kulę z ciasta do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wykładamy ciasto do formy, nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki na następne 30 minut. Pieczemy 30-35 minut w 180 stopniach (aż spód zrumieni się). W rondlu zagotowujemy śmietanę, ściągamy z kuchenki, dodajemy połamaną na kawałki czekoladę i energicznie mieszamy aż do rozpuszczenia. Odkładamy do ostygnięcia. Gruszki obieramy, kroimy na ósemki i skrapiamy sokiem z cytryny. Na patelnię wsypujemy cukier i wlewamy 50ml wody. Zagotowujemy co jakiś czas poruszając patelnią, a gdy woda odparuje, a cukier delikatnie się skarmelizuje dodajemy 35g masła. Gruszki dusimy w powstałej miksturze, przewracając co jakiś czas aż zmiękną. Na ostudzonym cieście rozsmarowujemy masę czekoladową, na to układamy gruszki i polewamy resztą sosu z patelni. Tartę przechowujemy w lodówce.   






Co mamy dla mamy? Dzień Matki 2015Wiosenne słodkości!

1 komentarz:

  1. Czekolada + gruszki!
    Musi byc idealnie!
    :)

    Jest mi bardzo milo, ze bierzesz udzial w akcji 'Dla mamy' na Mikserze.
    Kasia
    www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń